Amsterdam

Amsterdam

Min mutti og jeg har i de seneste 5-6 år haft en tradition, hvor vi en gang om året taget på en forlænget et eller andet til en dejlig storby, og vi er just hjemvendt fra en ret våd tur til Amsterdam.

Jeg havde egentlig planer om at læse lidt Hollandsk litteratur inden vi tog afsted, og jeg fik da også læst Albert Camus’ ’Faldet’, som var virkelig god og interessant! Jeg vil klart anbefale den, men den er skrevet af en Franskmand om en Franskmand, og bevares, den foregår i Amsterdam, men så får du altså heller ikke mere Holland for den Gylden. Siden nåede jeg så langt, at jeg fik romanen ’Max Havelaar’ hjem fra biblio, men den lød simpelthen så kedelig. Og da det oven i købet gik op for mig, at den end ikke foregik i Holland, så gav jeg altså helt fortabt!

Van Gogh museet

Det museum, jeg havde glædet mig absolut mest til at besøge var Van Goghs! Alle turistbøgerne sagde, at vi burde have købt en billet på forhånd, da køen skulle nærme sig det uendelige. Det gjorde den nu ikke, da vi ankom en halv time efter åbning, vi købte vores billet og gik lige ind. Vi var derfor en smule forvirret over den absurd lange kø, der mødte os, da vi gik ud! – Så et gratis råd er, kom tidligt!

Nåh, men der var alligevel, virkelig mange mennesker, da vi først kom ind! Det var svært at komme ordentligt til nogle af malerierne, da folk nærmest gik i kø fra værk til værk. Så til trods for, at den gode Vincent var en temmelig produktiv herre, der malede hen ved et maleri om dagen, så burde han måske have produceret lidt mere, inden han gik ud på den der mark og skød sig. Jeg mener bare, Van Gogh malede faktisk kun i 10 år, så tænk hvor mange flere malerier vi kunne have haft, hvis han have malet i 10 år mere. Jeg tror det havde været rigtig godt for museets køer.

Nåh men som om køerne ikke var nok, så havde de på museet en dum-dum regel om, at man ikke måtte fotografere, og hvad endnu værre var – de fucking overholdt den! ”Nej tak, vi vil gerne være fri for, at du reklamere gratis for os på sociale medier”… (Med køen in mente, giver det måske mening…)

Nåh, men disse to meget stærke ankepunkter til trods, var det super fedt. Van Gogh er vildt interessant, og han maler sjovt og smukt, især billeder af sig selv. Når man ser et fotografi af ham, får man den tanke, at han måske har lagt liiidt meget filter over. Og apropos fortidens selfies…

Van Gogh
Okay, der var ét rum, hvor man gerne måtte fotografere… Eller, der var ét rum uden vagter…?

Rijksmuseet

Rembrandt, var (så vidt vides af mig-mig-mig) en af de første til at dyrke selfien, eller selvportrættet om man vil – i hvert fald i den grad, som han gjorde! Faktisk fandtes begrebet ”selvportræt” slet ikke på hans tid, han selvportrætter blev kaldt ”Rembrand af ham selv”-ich … Her i ligger en gylden mulighed for at pimpe #selife lidt op, #Sarahafhendeselv… Hold kæft det er prætentiøst… Jeg skal ikke kunne afvise, at det kommer til at ske…

Selfie
#SarahAfHendeSelv
UPS det er allerede sket!
Rijksmusset er delt meget overskueligt op. Vi startede på øverste etage, med den moderne kunst (det var en majet lille samling) og fortsatte ned til Rembrandt og Vermeer… (Vermeer er ham der, der maler Scarlett Johansson i ”Pige med perleørering” – et maleri, der i øvrigt ikke er på Rijksmuseet) De to nederste etager er meget gamle og meget religiøse, så dem sprang vi over til fordel for en lækker frokost, hvorefter vi fortsatte til…

…Moco museum

, hvor vi så Banksy og Dali! Og hånden på hjertet, det var fandme fedt! Og fordi der ikke var så mange mennesker, som på Vang Gogh, var det sgu federe!

Og nåh ja – den dag det regnede!

(altså rigtig meget, for det regnede hver dag) Der smuttede vi en tur på Madam Tussauds! Det var langt fra vores første besøg på et voksmuseum, men efter sidste år, hvor vi besøgte London, gad jeg faktisk ikke. For O-VE der var mange mennesker. Men Mutti (og regnen) fik overbevist mig. Og hold kæft hvor havde vi det sjovt! Det hele må ikke blive for seriøst jo 😉

Skriv et svar